Vintage Brisk: een verjaardagsconcert

Brisk Recorder Quartet Amsterdam vierde z’n 20e verjaardag met een cd en een speciaal programma op 3 december in het Muziekgebouw…

Brisk Recorder Quartet Amsterdam bestaat 20 jaar. Ik heb ìn die tijd enkele mooie stukken met ze kunnen maken: het Quartet, dat ze in 1992 in het Warwick Festival voor het eerst speelden, en het muziektheater Groeten uit Zee, op tekst van Joke van Leeuwen en geregisseerd door David Prins. Hieruit kwamen weer stukjes voort zoals het vaak gespeelde Theatre Tango.
Met Loeki Stardust hebben ze The Party opgenomen, een stuk dat ik schreef voor de Open Nederlandse Blokfluitdagen. Het staat op de cd Time and Time Again.

[Op hun nieuwe verjaardags-cd Vintage Brisk staat het laatste deel van het Quartet en het nieuwe Catch (an Angel), mijn verjaardagskadootje aan Brisk. Die cd werd gepresenteerd op 3 december in het Muziekgebouw aan het IJ in de speciale verjaardagsvoorstelling VINTAGE. Over dat programma zeggen ze zelf:

“Het brengen van een mix van oude en nieuwe muziek was van het begin af aan al het credo van het ensemble en het uitgebreide blokfluitarsenaal van BRISK bleek daarvoor een dankbaar medium. Menig componist en luisteraar heeft zich verbaasd over de vele mogelijkheden, technieken en geluidseffecten van het kwartet.

Een 20 jarig jubileum betekent tijd om te oogsten. In VINTAGE worden oude en nieuwe favoriete toppers worden aan elkaar gesmeed tot een feestelijke optocht van favoriete muziekstukken. Twee gastheren (Porgy Franssen en Bart Kiene) zullen vreselijk hun best doen om dit jubileumconcert van Brisk niet in het water te laten vallen.

Speciale gasten waren Johannette Zomer, sopraan, Tomoko Mukaiyama, piano, Bart Kiene en Porgy Franssen, acteurs.

Johannette Zomer zong met Brisk liederen van Bartolomeo Tromboncino. Oude muziek van onder meer Bach en Lassus wordt gelardeerd met 6 korte feestcomposities van de bevriende componisten Guus Jansen, Willem Wander van Nieuwkerk, Bart Visman, Michiel Mensingh, Calliope Tsoupaki en Roderik de Man. Om het vierde lustrum van het ensemble extra luister en feestelijkheid te verlenen schreef Huba de Graaff voor VINTAGE het hilarische The BRISK Frog Project voor kwartet met kikkergeluiden op tape.

Tijdens dit concert vond tevens de presentatie van de jubileum-cd Vintage Brisk plaats. Een cd met hedendaagse muziek die speciaal voor Brisk werd geschreven.”

https://www.brisk.nl

Muziekgebouw aan het IJ
Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam
(10 min. lopen vanaf Amsterdam Centraal Station)
Parking onder de naastgelegen Passengers Terminal Amsterdam.
https://www.muziekgebouw.nl

Kaarten 20,- / 16,- reductie / 18,- MIJ-kaart
Kaartverkoop via Muziekgebouw aan ’t IJ
kassa 020-788 2000
kassa@muziekgebouw.nl