Over Willem Wander

Willem Wander van Nieuwkerk is componist en docent Nieuwe Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Als jonge pianist speelde hij geïmproviseerde en moderne muziek. Zijn eerste grotere werk maakte hij samen met muzikanten uit verschillende stijlen, zoals punk, reggae en symfonische rock. Zijn interesse voor bekende, lyrische muzikale omgangstalen breidde zich later uit tot de Europese klassieke traditie.  Die belangstelling voor historisch en hedendaags cultureel erfgoed is niet alleen terug te horen in zijn lyrische muzikale stijl maar ook in de onderwerpen die hem fascineren. Zo schreef hij werk in opdracht van de Eerste Kamer der Staten Generaal ter ere van de Nationale herdenking van de Vrede van Münster. In opdracht van het Praagse  Bennewitz kwartet schreef hij de Super Suite, gebaseerd op liturgische melodieën en met sporen van tango en blues.  Zijn strijkkwartet Moravian Souls voor het Tsjechische Skampa Kwartet volgt muzikaal het spoor van de Boheemse Hussieten van Midden-Europa naar Amerika en Afrika, zijn vioolsonate Deep River verkent de negentiende-eeuwse wortels van de gospel.

Recente schreef hij de Introïtus, Sanctus en In Paradisum voor het Utrechts Requiem in 2017, 2018 en 2021, gezongen door het Nederlands Kamerkoor, Kamerkoor Next en solisten

De Stichting Klassiek op Zuid gaf hem in 2018 opdracht voor een Kerst Kwartet, een strijkkwartet (voor goede amateurs te spelen) gebaseerd op oude Europese kerstliederen. Een particuliere opdracht leidde tot de Seven Divine Meditations voor gemengd koor, op teksten van John Donne en melodisch gebaseerd op de Geneefse Psalmen.

Zijn laatste grote werk is de suite Songs of War & Peace, in 2020 in première gebracht in Nederland en in 2022 in Duitsland door het Ruysdael Kwartet en blokfluitist Peter Holtslag, gebaseerd op volksmuziek uit de Dertigjarige Oorlog. In 2021 verscheen zijn Scènes uit ons lot, een lied over de coronacrisis op tekst van Ester Naomi Perquin voor de cd Treur Nederland! van Camerata Trajectina.  Pianist Thomas Beijer gaf in Maart 2023 de première vande eerste twee delen van  A Pilgrim’s Progress, een suite naar melodieën uit het Catalaanse Llibre Vermell.

Van Nieuwkerk was meer dan dertig jaar lang docent Muziekgeschiedenis Nieuwe Muziek, muziekesthetiek en kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij publiceerde over muziekesthetiek en muziekgeschiedenis in o.a. het Nederlands Tijdschrift voor Muziektheorie. Hij is getrouwd en heeft twee kinderenYuri en Mascha  en twee kleinkinderen, Tim en Leah.

Meer om te lezen, te luisteren en/of te bekijken: