Songs of War & Peace – première 17-18 oktober 2020

door het Ruysdael Kwartet en Peter Holtslag (blokfluiten)

Mijn nieuwe kamermuziekwerk is gebaseerd op Europese volksmuziek en vormt een unieke samenwerking.

Peter_Holtslag-Ruysdael-spelen v an NieuwkerkHet Ruysdael Kwartet en Peter Holtslag (blokfluiten) spelen op 17 en 18 oktober vier concerten in Nederland met de première van mijn nieuwe werk Songs of War & Peace.

Songs of War & Peace is een suite voor strijkkwartet en blokfluit geïnspireerd op volksliederen uit de Dertigjarige Oorlog, die Europa in z’n greep hield aan het begin van de 17e eeuw. Duitsers, Nederlanders, Spanjaarden  en Tsjechen streden in die chaotische en bloedige jaren om macht en godsdienstvrijheid op een schaal die nooit eerder vertoond was. Voor de Tsjechen was de wrange uitkomst het verlies van hun onafhankelijkheid.
Songs of War & Peace is de muzikale verklanking van een strijdend Europa dat steeds opnieuw actueel blijkt. Oude strijdliederen, hymnen en klaagzangen botsen en versmelten in een hedendaagse schildering van die oorlog.

Songs of War & Peace bestaat uit 5 delen waarin de verschillende aspecten van de oorlog terug te horen zijn: euforie, vernietiging, verlies, hoop en wrange herinnering, en waarin voor de goede verstaander tal van melodieën van boer, burger en soldaat te herkennen zijn. Denk aan Nederlandse melodieën als Nu drijven wy de Paus heraus, en iconische Duitse wijzen als Der grimmig Tod en O Heiland reiss der Himmel auf. Een grote rol speelt ook Boheemse religieuze muziek, het enige erfgoed waarin de Tsjechische taal behouden bleef na de vernietigende Boheemse nederlaag in november 1620, nu 400 jaar geleden…

De muzikale bezetting van het stuk is opmerkelijk. De combinatie blokfluit-strijkkwartet is zeldzaam en verenigt verschillende tijdsgewrichten. De fluit stamt uit de barre periode van de oorlog zelf, het kwartet uit de Romantische negentiende eeuw waarin men zich bezon op dat nationale verleden. Het stuk brengt ze samen in een nieuwe klankwereld.

Het Ruysdael Kwartet ontwikkelde zich in de meesterlijke traditie van kwartetten als het Amadeus, Hagen, Alban Berg en Mosaïques. Het heeft een grote naam in Europa door het winnen van grote prijzen als de Alban Berg Prijs en door hun gelauwerde uitvoeringen van Russische muziek

Peter Holtslag is o.a. specialist in het 17e-eeuwse repertoire, zowel als uitvoerend musicus met vele cd’s op zijn naam alsook als docent aan de Royal Academy en de Musikhochschule Hamburg.

Zaterdag 17 oktober 14.00-15.00: Noorderkerk Amsterdam

Zaterdag 17 oktober 20.00-21.00 Dorpskerk Wilp (€17,50 met drankje en ontvangst door musici en componist na afloop)

Zondag 18 oktober 14.00-15.00 en 15.30-16.30 Slotconcerten Zeist (met ontvangst door de musici na afloop-UITVERKOCHT)

Op het programma wordt het nieuwe werk voorafgegaan door Purcell, Fantasia’s en Beethoven’s kwartet, op. 18 no. 4 in c

Reserveer voor Wilp via bennewitz.in.wilp@gmail.com of via www.vannieuwkerk.info/contact. Aan de zalen zelf voor Amsterdam en Zeist