Première pianotrio ‘De tout mon coeur’ door het Atlantic Trio

Applaus in Figidecember 2009 – Op 13 december 2009 ging mijn pianotrio in première, gespeeld door het Atlantic Trio in een mooi programma met Beethoven op.1:1 en Mendelssohn’s 2e trio…

 

Willem Wander in FigiDe première van mijn pianotrio in Theater Figi in Zeist op 13 december 2009 was indrukwekkend. Ik was na een jaar werken en maanden voorbereiding natuurlijk gespannen, en blij dat ik na Beethoven’s trio opus 1 no. 1 het podium op mocht om iets over het stuk en de voorgeschiedenis te vertellen – dan doe je toch nog iets. (Een toelichting op het stuk staat hier.) De uitvoering liet vervolgens weinig te wensen over. Het Atlantic Trio was duidelijk goed ingespeeld, want al was dit de echte première, ze hadden het stuk al gespeeld op hun eigen festival in Noorwegen en drie delen er uit op het Atlantic Festival in Vught.

Applaus is natuurlijk het mooiste als er ook emotionele saamhorigheid bestaat, en inderdaad
overweldigden de reacties mij door het begrip dat mensen opbrachten en de emoties die daarbij boven kwamen. En dit was geen publiek van kenners die op ‘moderne muziek’ afkwamen! Ik schrok soms bijna van de regelrechte affiniteit die sommigen bleken te voelen met wat ikzelf belangrijke gebeurtenissen in het stuk vind. En niet minder van de psychologische en metafysische overwegingen waar sommige gedeelten aanleiding toe gaven.

De nazit was dan ook vol van intense gesprekken, met dank aan de directie van Figi, die in de persoon van directeur Jos Ruijs aanwezig was en de aanwezigen een drankje aanboodt, wat de stemming beslist geen kwaad deed.
De eerste vier maanden van 2010 heeft het Atlantic het stuk minstens een vijftiental keren door heel Nederland gespeeld, de speeldata en – plaatsen staan op de website van Bas Verheijden. Volgend seizoen vast meer! Hopelijk komt het dan ook tot een goede opname.