Feestelijk

Kamermuziekfestival Hoornnovember 2011 – Onlangs klonk er een stuk van mij bij de opening van het Festival Nederlandse Kamermuziek. En kort daarna was werk van mij te horen in het Kamermuziekfestival Hoorn, in één concert met een première van andere Nederlandse componist, romanticus Alexander Comitas, gespeeld door het prachtig Romantische Atlantic Trio van pianist Bas Verheijden…

festival-nederlandse-kamermuziek.Nadat Rosanne Philippens en Yuri van Nieuwkerk onlangs mijn Dans Capriccio’s speelden in het Festival Nederlandse Kamermuziek, was daarna ook werk van mij te horen in het Kamermuziekfestival Hoorn. Het Atlantic Trio speelde daar zondag 6 november de première van ‘De Zwarte Monnik’, het nieuwe pianotrio van Alexander Comitas. In dat concert speelden ze ook mijn pianotrio ‘De tout mon coeur’ – een concertprogramma dus met uitsluitend nieuwe Nederlandse muziek in de klassieke traditie, dat ze ook op cd willen gaan uitbrengen. Twee Nederlandse componisten, twee nieuwe pianotrios!
Ik was erg benieuwd naar het werk van Comitas, die één van de weinige Nederlandse neo-romantici is en dat duur heeft moeten bekopen, getuige dit buitengewoon pijnlijke experiment. Mijn verwachtingen werden niet teleurgesteld: Comitas schreef een dramatisch en kleurrijk werk.

De Atlantici zijn de ideale voorvechters van deze soort esthetiek, getuige hun allernieuwste, binnenkort te presenteren cd Traces of Brahms, met werk van Juon en Gernsheim. Dat pianist Bas Verheijden een Romanticus is uit diepe overtuiging blijkt ook duidelijk uit zijn nieuwe solo-cd ‘The Last Romantic’, die zelfs twee premières bevat, waaronder de Préludes van Friedrich Gernsheim!

Zelf zegt hij over die cd:

“The Last Romantic” is een titel die een aantal pianisten, zoals Horowitz, Bolet en Earl Wild ten deel viel toen zij de laatsten van hun generatie leken te zijn. Het programma van deze cd is geïnspireerd op de programma’s zoals zij die maakten. Een eerbetoon aan drie pianisten die mijn visie op musiceren sterk hebben beïnvloed.

Het is voor een hedendaags Nederlands componist een eer en een prachtige ervaring als hem een dergelijke pianistiek ten dienste gesteld wordt.