Scènes uit ons lot

2021

Renaissance instrumenten: tenor, altblokfluit in G, luit, harp & viola da gamba

6'

Tekst: Ester Naomi Perquin
Geschreven in opdracht van de Radboud Universiteit Nijmegen en Camerata Trajectina.
Op 5 juni 2021 in première gegaan in de Aegtenkapel, Amersfoort

 

Een lied over de Covid-crisis voor een CD met historische rampliederen door Camerata Trajectina, bijeengebracht door Stine Jensen, hoogleraar Neerlandistiek aan de Radboud Universiteit. 

Dit lied, of deze ballade, op tekst van oud-Dichteres Des Vaderlands Ester Naomi Perquin, beschrijft een aantal typerende ervaringen in de Covid-crisis in levendige, soms tragikomische details. Het is speciaal geschreven voor de CD Treur Nederland! van Camerata Trajectina en haar zanger Nico van der Meel. Een gemengd renaissance consort en middentoonstemming worden gebruikt om een zeer hedendaags fenomeen te beschrijven. 

Om in een Nederlandse traditie te blijven gebruik ik voor het refrein (‘Nee, wanneer je er in zit, weet je niet waar je bent…’) de aanhef van de (boete)psalm 102 uit het Geneefs Psalter: 

Psalm 102 uit het Geneefs Psalter
Psalm 102 uit het Geneefs Psalter

 

 

 

 

Scènes uit ons lot – tekst: Ester Naomi Perquin | muziek: Willem Wander van Nieuwkerk | Camerata Trajectina: Nico van der Meel, tenor;  Saskia Coolen, blokfluit; Arjen Verhage, luit; Constance Allanic, harp; Cassandra Luckhardt, viola da gamba | producers Jakko van der Heijden en Laurens Beijer