Willem Wander van Nieuwkerk componist

nederlands · english

Over…

Wie is…

Korte biografische schets

Downloads

Links

…naar muziek, musici en andere zaken

Meningen

…van pers en anderen

Laatste update: 29-12-2014

Over > Links

Links

Muziek

Mijn muziek is merendeels uitgegeven door Ascolta. Sinds 2007 verschijnt er ook werk bij Edition Tre Fontane uit het Duitse Münster. De meeste van mijn partituren zijn verkrijgbaar via Broekmans & van Poppel.
Behalve een piano, potlood en gum (en koffie) is Sibelius muzieknotatie-software voor mij onmisbaar (het visitekaartje van deze site is gedrukt op het ‘papier’ dat ik gebruik).

Laatste Engelachtige stuk voor blokfluitkwartet: Stamping Ground (for Angels), zojuist uitgegeven bij Edition Tre Fontane en daarvòòr al opgenomen.

Eindelijk uitgegeven bij het verder onvindbare Ascolta: Catch (an Angel) voor blokfluitkwartet!

Mijn pianotrio werd gespeeld in het Kamermuziekfestival Hoorn door het prachtige Romantische Atlantic Trio van pianist Bas Verheijden

Op het Festival voor Nederlandse Kamermuziek werden mijn Dans Capriccio’s gespeeld op het gelijknamige concert

Globe Records heeft een cd uitgebracht met prachtige historische muziek uit 17e-eeuws Frankrijk en Engeland en één werk van mij.

Musici

Componeren voor de blokfluit zou heel wat minder leuk zijn geweest zonder Saskia Coolen, Han Tol en Peter Holtslag, samen het vroegere La Fontegara Amsterdam.

Andere blokfluitisten die uitmunten in puur kunnen en toewijding zijn het Ensemble Dreiklang Berlin, dat mijn muziek opnam voor het Hänssler Label, en uiteraard Brisk Recorder Quartet Amsterdam, nog steeds onvermoeibaar creatief programmerend. Er zijn tal van opnames van Kadanza, zoals door Wood’N Flutes, Scarabee, Vertical Total en anderen.

“An ideal springboard for players, students, teachers, makers and researchers alike” is Nicolas S. Landers Recorder Homepage. Kijk ook op deze informatieve blokfluitsite, of begin anders beslist hier. Veel informatie staat natuurlijk op de site van de ERTA, onderdeel van de informatieve Nederlandse Blokfluitpagina, maar ook hier. Verder staat buiten kijf dat elke blokfluitist het beste ademt in de rust van gezonde buitenlucht!

De jonge pianovirtuoos Bas Verheijden speelde mijn stuk voor het Bartók Trio, had mijn Fantasque mee op tournee, en is het pianistische hart van het prachtige Atlantic Trio, met Vegard Nilsen als violist en Ansfried Plat als cellist. Voor hen schreef ik mijn eerste pianotrio. Bas wordt als solist vertegenwoordigd door Effacta Concert Management.

Een ander en wonderschoon trio waar ik mee werk is Trio Amare, dat bestaat uit sopraan Sabine Wüthrich, pianist Daniel Kramer en klarinettiste Céleste Zewald.

Het mooiste viool-piano duo in Nederland is dat van Rosanne en Yuri.

Lesgeven & schrijven

Ik geef les aan het Conservatorium van Amsterdam, een inspirerend (zij het wat rommelig) instituut binnen het bredere verband van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Net als mijn meeste collega’s ben ik lid van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Muziektheorie. Het tijdschrift van die vereniging, het Nederlands Tijdschrift voor Muziektheorie is uitgegroeid tot een belangrijk forum voor wat nog ‘muziekkritiek’ heette in die goeie ouwe tijd die niemand van ons meer gekend heeft.

Een kort essay van mij over muziek en soniek (geluidskunst) werd gepubliceerd door Damon. Dat essay (en ik) waren ook deel van een serie seminars over muziekfilosofie van de Internationale School voor Wijsbegeerte(Internationale School of Philosophy) in Leusden, Holland, August 2006. Ik ben geen filosoof, maar Rob van Gerwen is dat wel, en bovendien een grappige en geëngageerde. Rob ontwierp zijn eigen zeer interessante site en ook die van het Nederlands Genootschap voor Esthetica(the Dutch Society for Aesthetics).

Een filosoof die ik interessant vind is Roger Scruton - al deel ik niet de meeste van zijn meningen niet over Wagner, laat staan die over popmuziek.

Nederlands-Indisch

Wat maakt een Nederlands componist typisch Nederlands? In mijn geval denk ik vooral dat ik van Nederlands-Indische afkomst ben —- eigenlijk precies datgene wat maakte dat ik mij altijd een vreemde voelde, en vaak nog voel.Uit Indië Geboren Wie meer wil weten over Indo’s, hun kunst en hun wortels kan het best eerst gaan naar de site gewijd aan Tjalie Robinson, één van de grondleggers van het Indisch-zijn in Nederland. De site is onderdeel van een site van Wim Willems, Tjalie’s biograaf en (mede)auteur van verschillende studies over Nederlands-Indische (historische) onderwerpen. Een informatief en populair geschreven boek is Uit Indië geboren. Vier eeuwen familiegeschiedenis. Wim Willems,, Remco Raben e.a. (red.) Waanders, Zwolle 1997

Composers

I ben blij dat ik tot mijn collega’s mag rekenen de componisten Wim Henderickx and Martijn Hooning. Een ontzagwekkend Strawinsky-specialist is Andre Douw. Over Nederlandse componisten is aardig wat te vinden op componisten-nederland and componisten-begint hier! Een opmerkelijke internationale site is de Classical Composers Database.


Uw reactie

HTML is uitgeschakeld, opmaak met behulp van Markdown is wel mogelijk.
E-mailadressen worden niet weergegeven, een eventueel website-adres wel.
De met een * gemarkeerde velden zijn noodzakelijk.