Willem Wander van Nieuwkerk componist

nederlands · english

Tekstpersoonlijke notities

Essays & artikelen

Soms eerder gepubliceerd, soms speciaal geschreven voor deze site.

Persoonlijke notities

Teksten die ik schreef voor mijzelf, voor musici en voor luisteraars.

Terug naar persoonlijke notitiesTerug naar tekstenoverzicht

Tekst > Persoonlijke notities > De blokfluit en ik

De blokfluit en ik

blokfluitmuziek deze tekst is in aanbouw

De blokfluit is een mooi instrument, maar dat ik er voor ging schrijven kwam vooral doordat goede blokfluitisten mijn pad kruisten. Mijn eerste muziekdocent op de middelbare school was Hans Linnartz, blokfluitist, maar vooral een veelzijdig musicus die niet aan één genre vastzat, dirigeerde en pianospeelde, het schoolkoor leidde, prachtige schoolcabaretten tot stand wist te brengen – en mijn zusje blokfluitles gaf. Onontkoombaar was fluitiste Marjolijn van Roon, een klasgenote en de eerste professionele blokfluitiste die ik van nabij kende en vaak hoorde spelen. De eerste ‘oude muziek’ hoorde ik uit haar fluit komen: van Eyk’s prachtige ‘Doen Daphne’ bijvoorbeeld.

Maar echt voor blokfluit schrijven samen met een fantastische speler gebeurde pas nadat ik Saskia Coolen had ontmoet, die toen net samenwerkte met Han Tol en Peter Holtslag: La Fontegara Amsterdam, een trio dat in elk repertoire Ik schreef voor hun mijn eerste blokfluitstuk: So Tear, maar Saskia staat ook aan de wieg van een veel lichter stuk, dat inmiddels een soort all-time favourite is geworden: Kadanza voor drie blokfluiten. Die muziek had ik geschreven voor een kinder-dansvoorstelling waarin de dappere hoofdrolspelers, na advies ingewonnen te hebben van een wijze tovenaar, uiteindelijk het geluk vinden in een soort dansland – vandaar het volksmuziek-achtige. De synthesizerversie bekoorde Saskia zo dat ze mij een blokfluitversie vroeg, in de afwerking waarvan (articulatie, meezingen) la Fontegara een grote hand had. Kadanza_fanmail
Saskia stimuleerde ook het lastige maar veelgespeelde The Party, voor dubbel kwartet, geschreven voor de eerste Open Nederlandse Blokfluitdagen in Utrecht. En Peter Holtslag was de genereuze opdrachtgever van Voci, voci, waar nog steeds dappere spelers hun vingers en tong op durven te breken.

Stamping Ground (for Angels) voor blokfluitkwartet SAAT

blokfluit

blokfluit


Uw reactie

HTML is uitgeschakeld, opmaak met behulp van Markdown is wel mogelijk.
E-mailadressen worden niet weergegeven, een eventueel website-adres wel.
De met een * gemarkeerde velden zijn noodzakelijk.