Willem Wander van Nieuwkerk componist

nederlands · english

Nieuws

“Aankondigingen, terugblikken, reacties –
een agendaatje, met aantekeningen en opmerkingen”

Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste update: 09-10-2017

Sonate ‘Deep River’: première nadert –

Langzaam, maar zeker, komt de nieuwe vioolsonate tot stand voor Duo Philippens en Van Nieuwkerk. Het derde deel, een Scherzo, speelden ze begin dit seizoen in Festival Kamerklanken in Den Bosch. Onlangs speelden ze dat Scherzo en het tweede deel, een Adagio, voor een zeer enthousiaste gehoor in één van de Kasteelconcerten die pianist Jan Wijn programmeert voor de Baarnse Muziekkring. En nu nadert het moment dat het hele stuk gaat klinken in de Slotconcerten van Zeist… Zondag 24 maart, 14.30 is het zover.

Het wordt een bijzondere première, want de Stichting Slotconcerten Zeist is zelfs opdrachtgever van dit stuk. De stichting verschafte zelf een deel van het geld en haalde tevens de Gemeente Zeist en de Van Veenendaal-Bot Stichting over ook een aandeel te leveren. Slotconcerten-programma 2012-13Het idee hiervoor kwam van Ine van’t Grunewold (programmeur en secretaris van de Stichting) en Ton Wachter (programmeur), die gecharmeerd waren van eerder werk van mij, zoals het pianotrio voor het Atlantic Trio, dat enkele seizoenen terug een eerste uitvoering kreeg in de Willem Pijperzaal van Theater Figi in Zeist.
Ine_van't_Grunewold_&_Willem_Wander De bezegeling van de opdracht voor dit stuk vond onlangs plaats toen Ine, Ton en ik het contract tekenden. Ik weet niet of er veel kamermuziekseries de wil en de durf hebben om nieuwe muziek te bestellen. Er is natuurlijk al zoveel prachtige klassieke muziek (Ine had bijvoorbeeld Ravel op de vleugel staan). Maar al die prachtige muziek was ooit nieuw, was waarschijnlijk in opdracht geschreven en gaf ooit bij de eerste uitvoering ook die ongelooflijke spanning: wat zal dit worden….en gaf, hopelijk ook nu weer, de blijde herkenning van nieuwe schoonheid. Dat ogenblik, waar elke kunstliefhebber voor leeft, is in muziek extra spannend omdat het levende musici zijn die dat moment tot stand moeten brengen.
Ton_Wachter_&_Willem_Wander

In dit geval zijn het musici die ik dit stuk volkomen vertrouw omdat het hun vrijwel op het lijf is geschreven: het Duo Philippens en Van Nieuwkerk. Ze spelen deze première juist in een tijd die voor hen turbulent is, want ze hebben dan net hun eerste cd gepresenteerd en zitten dan midden in de Dutch Classical Talent tournee, waarvan de finale plaatsvind in april.


Uw reactie

HTML is uitgeschakeld, opmaak met behulp van Markdown is wel mogelijk.
E-mailadressen worden niet weergegeven, een eventueel website-adres wel.
De met een * gemarkeerde velden zijn noodzakelijk.