Willem Wander van Nieuwkerk componist

nederlands · english

Nieuws

“Aankondigingen, terugblikken, reacties –
een agendaatje, met aantekeningen en opmerkingen”

Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste update: 09-10-2017

Encore! - nieuwe cd van Flanders Recorder Quartet

cd_Encore Maar liefst drie van de éénentwintig stukken op deze cd zijn van mijn pen: Kadanza en de twee ‘Engelen’-stukken: Catch (an Angel) en Stamping Ground (for Angels). Het programma kwam op een bijzondere manier tot stand. Zoals de Vlaamse Vier zelf op hun website schrijven:Flanders Recorder Quartet

“In 2010-2011 presenteerde het Flanders Recorder Quartet op concerten zijn eigen Jukebox.
Dat was een uitzonderlijk programma: geen thematische programmering deze keer, het kwartet trad niet in de voetsporen van Pierre de la Rue, het bracht geen bloemlezing uit het liedboek van koning Hendrik VIII, maar het pakte alles radicaal anders aan. In Jukebox koos het publiek wat FRQ zou spelen die middag of die avond.
Het concept was eenvoudig en eenduidig: FRQ bracht zijn hele collectie instrumenten mee en archiefmappen vol bladmuziek. De meer dan honderd beschikbare muziekstukken waren een prachtige bloemlezing van de blokfluitliteratuur in al haar variëteit, en tegelijk ook de persoonlijke favorieten van Tom Beets, Bart Spanhove, Joris Van Goethem en Paul Van Loey.
Een computerinterface gaf bezoekers de kans om hun voorkeuren uit te spreken en verwerkte de uitgebrachte stemmen en vervolgens trok FRQ zich een kwartiertje voor het begin van het optreden terug om die keuzes minutieus te plaatsen in het programma van die dag.
En waar het ook gebeurde, in een klein herenhuis in Duitsland, in een dorpsschooltje in Vlaanderen, op een muziekfestival in Zuid-Korea, het werkte!”

Twintig Jukebox voorstellingen later maakten ze de balans op. Wat doen liefhebbers als je vraagt: “Wat zou je graag nog eens willen horen?” Wel, die noemen allereerst die stukken die spektakel bieden: virtuoos, direct aansprekend, vrolijk, swingend, een beetje gek. De stukken die al die eigenschappen combineren, dat zijn vaak de toegiften bij de concerten van FRQ. Het plezier dat het publiek en de vier muzikanten beleefden aan Jukebox, vindt op deze cd zijn afronding.


Uw reactie

HTML is uitgeschakeld, opmaak met behulp van Markdown is wel mogelijk.
E-mailadressen worden niet weergegeven, een eventueel website-adres wel.
De met een * gemarkeerde velden zijn noodzakelijk.