Muziek alle werken

Laatste update: 04-12-2017

Muziek > Super Suite (2016g)

Super Suite

Suite in zeven delen voor klarinet en strijkkwartet

I. Super ‘Victimae’
II. Super ‘Mitten wir im Leben sind’
III.Super ‘Stella’
IV.Super ‘Spiritus’
V. Planctus super ‘Jusques à quand’ (Ps. 13)
VI.Super ‘Dies’
VII. Super ‘Pange, lingua’

Duur: 35 min. ca

Voor het Bennewitz Kwartet en Harry-Imre Dijkstra

De Super Suite ontstond geleidelijk tussen februari 2015 en september 2016. Het Tsjechische Bennewitz Kwartet en klarinettist Harry-Imre Dijkstra vroegen mij om een stuk bestaand uit zeven korte delen die, behalve in hun eigen vaste volgorde, ook los of in andere combinaties programmeerbaar zouden zijn. Bij dat mooie getal ‘7’ koos ik zelf het muzikale uitgangspunt: zangen uit de grote Westerse religieuze tradities. Elk stuk is gebaseerd op, of gefantaseerd ‘over’ een oude religieuze en liturgische melodie (vandaar ‘super’): een Gregoriaanse hymne (of het Protestantse evenbeeld ervan zoals met name Luther die prachtig wrochtte) of een oorspronkelijk vroeg-Protestants kerklied.
Mijn doel was daarbij geen ander dan te leren hoe uit die oude, muzikaal bezonken en met betekenis overladen vocale schoonheden nieuwe, instrumentale schoonheid te scheppen. Het is verleidelijk zulke melodieën, op grond van hun liturgische oorsprong en religieuze tekst, in gedachten te tooien met serene aureolen en de galm