Laatste update: 09-10-2017

Muziek bij film ‘De Vogelaar’

Het is lang geleden dat ik filmmuziek maakte. Het was dus een avontuur de muziek te schrijven voor ‘De Vogelaar’ van Ellen Blom. Hoe ging het ook alweer?
Je krijgt: een kant en klaar gemonteerde film, met in dit geval fantastisch acteerwerk (van Stefan de Walle, Flip Filz, Mike Reus, Margo Dames en Steef Arends) en alleen het oorspronkelijke (set)geluid.
Verder: een doodse stilte.
En dan: tien dagen om die stilte al of niet te vullen, wat uiteindelijk de voltooiing wordt van vele maanden werk door een grote ploeg vakmensen.
In bijzijn van regisseur Ellen Blom heeft Wicher Donga van opnamebedrijf BINAURAL op 24 juni de muziek opgenomen. Hij had mij de akoestiek van een kerkje in Almere aangeraden en daar kwam de klank van Rosanne Philippens (viool), Anna den Herder (altviool), Lidy Blijdorp (cello) en Yuri van Nieuwkerk (piano) inderdaad buitengewoon goed tot zijn recht.
Ellen Blom wilde een klassieke klank en een klassieke muziek – die heeft ze zeker gekregen. Hopelijk blijft er op de televisie genoeg van over.
Maar het opnemen was nog het minste avontuur. Zou mijn muziek wel passen bij het ontroerende acteren van de hoofdrolspeler Stefan de Walle, die van het merkwaardige verhaal (over een man met een merkwaardige hobby) een subtiel psychologisch spel met veel bodems maakt? Het scenario deed er maanden en meerdere afleveringen over om tot rijping te komen, de casting nam veel tijd, de montage kostte een paar weken en intensief beraad over verschillende versies. In één keer, met één opnamedag, een passende muziek maken is niet simpel – al komt deze muziek denk ik een heel eind. Maar, aan de dovemansoren bij de omroep: gun componisten budgettair de ruimte om net zo in de film te groeien als scenarist en editor!

Ondanks die beperking was het een ideale productie. Geweldige acteurs, een hele goede samenwerking met Ellen, en enorm goede musici die liefdevol opgenomen zijn door BINAURAL – bedankt, Rosanne, Anna, Lidy, Yuri en Wicher!

Beoordeel het zelf op 13 oktober, 23.15 op Nederland 2. De film word dan uitgezonden als eerste van een serie nieuwe korte tv-films (‘One night stands’) in opdracht van VARA, NPS en VPRO.