Welke taal…? Muziekfilosofische beschouwingen

Bij uitgeverij Damon verscheen Welke taal spreekt de muziek? – Muziekfilosofische beschouwingen, onder redactie van Erik Heijerman en Albert van der Schoot, met essays van John Neubauer, Sander van Maas, Marcel Cobussen en mijzelf. De raadselen van het ontroerende verschijnsel muziek worden hier door een keur van Nederlandse filosofen eindelijk op voor iedereen begrijpelijke wijze opgelost. Zelfs de gevreesde Rode Leeuw, ooit de actiekrant van het Zwolsch Conservatorium, had er niets tegenin te brengen. Kijk op de site van uitgeverij Damon.

Het publieke debat over klassieke muziek zal door dit boekje niet erg in beroering geraken. Toch is het een interessante bundel. Veel van de essays cirkelen toch om de specialiteit van klassieke muziek: vorm. Zou dat zijn omdat wij zo typisch Nederlands erg achterlopen? Of zou dat zijn omdat Nederland toch weer een gidsland zal blijken in een revival van de Klassieke Muziek? Typisch Nederlands is misschien ook de dominantie van de Angelsaksische, analytische filosofie, waartegen de voorbeelden van het meer getroebleerde continentale denken bijna exotisch afsteken - zoals Marcel Cobussen’s essay ‘Fragmenten - stilte, voor Derrida’.