Hollandser kan het niet - een Indo in een lege sjoel

Een concert met een echt oud-Hollands thema op een echt oud-Hollandse locatie! Uilenburger Sjoel
Op maandag 15 maart 2010 speelden Tom Kerstens en het Utrecht String Quartet de Nederlandse première van mijn kwintet Over het Water in de Amsterdamse Uilenburger Concerten. Dat stuk is geschreven op verzoek van Tom, directeur van de International Guitar Foundation & Festivals, en hij heeft het met zijn G+ Ensemble al eens (gedeeltelijk) gespeeld op het openingsfestival van Kings Place in London in september 2008. Op zondag 14 maart 13.30 speelden Tom en het USQ het ook in Figi in Zeist en ‘s avonds in De Toonzaal in Den Bosch.
Over het Water gaat mij zeer aan het hart. Niet zozeer omdat ik Tom al heel lang ken – hij studeerde ook in Utrecht Muziekwetenschap, naast zijn gitaarstudie in Tilburg en Spanje. Nee, dat ik hem al zo lang (en goed) ken deed mij besluiten bij dit stuk voor hem een persoonlijk thema als uitgangspunt te nemen dat mijn leven al heel lang beheerste – maar waarvan ik mij nog niet zo bewust was toen ik, lang geleden, Tom nog regelmatig zag.
In 1946 liet mijn moeders familie hun door de oorlog geteisterde geboorteland achter zich – dat nog even Nederlands-Indië zou heten voor het in 1949 ook voor Nederland Republik Indonesia werd. Zij vestigden zich voortaan in het blanke en koude Holland.
Over de herinnering, het verlies, de reis, het eeuwige verschil en het eeuwige in maaltijden gedenken van dit alles gaat ‘Over het Water’, compleet met een krontjong-orkestje, de muziek die ze niet Nederlands genoeg vonden om van te houden maar tegelijk te Indisch om niet naar te luisteren.

Uit Indië GeborenEen typisch Hollands thema dus, en dat niet zozeer vanwege het ‘water’. Het verblijf van Nederlanders (Belanda, oftewel ‘Hollanders’) in het koloniale ‘Nederlands-Indië’ dateert immers van de vroege 17e eeuw en het grootste moslimland ter wereld was dus zo’n 350 jaar onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Een unieke historische situatie met een unieke demografische erfenis die men nergens aantreft dan in de Nederlanden en waar mijn moeders familie (en ik dus) deel van vormen: de aanwezigheid van de grote groep Indisch-Nederlandse gemengdbloedigen, die wel met de term ‘Indo’ worden aangeduid.

Ook de locatie van het concert: de Synagoge in de Uilenburgerstraat, is eigenlijk oer-Hollands, maar op wat navranter wijze.
Uilenburger Sjoel
Naast mijn moeders heimwee-verhalen over Indië hoorde ik van mijn vader de verhalen over het Amsterdam van de jaren dertig - dat echte Mokum vol joodse Nederlanders. Martin Vissers, jarenlang mijn pianodocent, had een joodse vader die er in een varieté-orkest speelde. Zowel mijn vader als Martin vertelden graag jodenbakken - misschien om andere redenen.
Ze zijn er bijna niet meer, de Amsterdamse joden, en tot die Hollandse erfenis, die echt Amsterdamse erfenis van het grootste percentage in West-Europa gedeporteerde joodse mensen horen ook de joodse componisten die nu in de Uilenburger Concerten door de Leo Smit Stichting met zoveel zorg en toewijding geëerd worden.

Het programma op 15 maart (dat wordt opgenomen door de NPS) is als volgt: Daniël Belinfante - Strijkkwartet
Willem Wander van Nieuwkerk - Over the Water (première)
Dick Kattenburg - Strijkkwartet
Leo Smit - Strijkkwartet (zetting Jeff Hamburg)
Manuel de Falla - Homenaje (Le Tombeau de Claude Debussy)
Heitor Villa Lobos - Choros nr. 1
Astor Piazolla - Verano Porteno
Leo Brouwer - Quintetto voor gitaar en strijkkwartet

Utrecht String Quartet: Eva Koskinen - viool, Katherine Routley - viool, Joel Waterman - altviool, Sebastian Koloski - cello

Tom Kerstens - gitaar

Zie ook de website van de Uilenburger Concerten.