‘Lisa Jacobs in Concert’: première van Due Scherzi

lisajacobsJonge violiste Lisa Jacobs (die op grond van haar recente Grachtenfestivalprijs wel ‘aanstormend’ mag worden genoemd) speelde met haar ensemble mijn nieuwe Due Scherzi. Dit is een bewerking voor strijkkwintet (met twee alten) van de laatste twee delen van Over het water, dat op 1 oktober in Londen in premiere ging. Het stuk werd (soms dan ook quasi gitarra) gespeeld in een programma met kwintetten van Mozart, Kox en Brahms.

Geprogrammeerd worden met de ‘klassieke’ Mozart en de would-be klassieke Brahms (of zijn ze allebei eigenlijk Romantisch?) overkwam mij eerder met de première van de Drie Dans Capriccios (met Brahms’ 1e vioolsonate) en het Trio voor viool, klarinet en piano (met Pianokwartet no 1 in g klein, op 25 van Brahms en Mozart’s klarinetkwartet op. 79). De combinatie werkte altijd uitstekend. Ook mijn nieuwe werk voor het Atlantic Trio zit in zo’n programma. Maar vergis je daarbij niet, in dit ‘klassieke’ werk zit (misschien voor het eerst in klassiek muziek) Indische lichte muziek verwerkt: krontjong.

Lisa speelde met de strijkers Ksenia Beltiukova, viool, Saeko Oguma, altviool, Jacco Hermsen, altviool en Jozien Jansen, cello.

De speeldata van ‘Lisa Jacobs & Friends’ met dit programma waren:
* 18 oktober, Den Bosch, Azijnfabriek, 12.30 uur
* 23 oktober, Amsterdam, Bethaniënklooster, 20.15 uur (www.bethanienklooster.nl)
* 25 oktober, Utrecht, Tuindorp, Pauluskerk, 20.15 uur.

Lisa houdt van haar serie ook een blog bij.