Muziek naar genre

Laatste update: 10-11-2017

Muziek > Vocaal > The Lamb & The Tyger (1999b)

The Lamb & The Tyger

Tweeluik voor vrouwenkoor of gemengd (jeugd)koor
1. The Lamb
2. The Tyger

Duur: 8'

Voor Klein Vrouwenkoor Orpheus o.l.v. Albert Wissink, in opdracht van de Ned. Ver. van Mannenkoren.
tekst: William Blake

Ook bewerkt voor gemengd koor SATB

De stukken The Lamb en The Tyger vormen een tweeluik, gebaseerd op de gelijknamige gedichten van William Blake uit respectievelijk zijn Songs of Innocence (1789) en zijn Songs of Experience (1793). Met ogenschijnlijk kinderlijke eenvoud schetst Blake de wonderlijke paradoxen die het geloof in een Goede Schepper met zich meebrengt. De muziek volgt de tekst op de voet maar benadrukt dat echo’s van The Lamb ook in The Tyger te bespeuren zijn, zoals de vraag: ‘was de Schepper van het Lam ook Uw Maker, Tijger?’

Het tweeluik is opgedragen aan Vrouwen Kleinkoor Orpheus en haar dirigent Albert Wissink.OrpheusCD
Hoewel het werd geschreven in opdracht van een vereninging voor mannenkoren was het namelijk de avontuurlijke dirigent van dit vrouwenkoor, Albert Wissink, die de uitdaging van het stuk aannam. En met succes! De vrouwen van Orpheus weten met het stuk de ontroering tot stand te brengen die ikzelf had toen ik voor het eerst Blake’s quasi-naieve teksten las.

Mooi opgenomen op de cd Dutch Composers ‘Di Voce’ II van Vrouwen Kleinkoor Orpheus o.l.v. Albert Wissink. De audioclips hieronder laten hier een stukje van horen. De opname werd verzorgd door Bert van Dijk in de H.Hubertuskerk in Ooij. Zie ook Opnames.

Partituurvoorbeelden

Klik op een afbeelding voor een grote versie.