Muziek naar genre

Laatste update: 03-08-2017

Muziek > Vocaal

Klik op de titel voor toelichting, opname of partituurvoorbeelden.

2016h Aan de bruid 13 min ca. Vijf gedichten van Ingmar Heytze voor mezzo-sopraan, klarinet, viool, altviool en cello.

Geschreven voor het Arto Ensemble: Rosina Fabius (mezzo-sopraan), Nancy Braithwaite (klarinet, artistieke leiding), Amarins Wierdsma (viool), Prunella Pacey (altviool), Guus Fabius (cello) ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de serie Kromme Rijn Concerten.

De componist en het Arto Ensemble zijn dankbaar voor de financiële ondersteuning van deze compositie door het Elise Mathilde Fonds, het KF Hein Fonds en het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen (PUG).

Luisteren?

2014c Deep River - funk version 4 min Voor lage mezzo-sopraan of alt, twee violen, altviool, cello, contrabas en percussie

Geschreven voor Nora Fisher en Fuse. Première Concertgebouw Tracks 26 en 27 november 2014

2013b Danse Macabre 8 min. mezzo-sopraan, saxofoon en marimba

Geschreven voor Karin Strobos (mezzo-sopraan) en het duo Sax&Stix (Eva van Grinsven, saxofoon en Ramon Lormans, slagwerk)

Première: Grachtenfestival Amsterdam, 25 augustus 2013, Compagnietheater

Tekst: W.H. Auden

2011b Mein Kind, wir waren Kinder, zwei Kinder klein und froh... Duur: 3 m Lied voor (mezzo)sopraan, bariton en piano

Tweestemmige zetting van een éénstemmig origineel.

Tekst: Heinrich (Harry) Heine

2010 Bergidylle ca. 25 min Sopraan, klarinet en piano
tekst: Heinrich Heine

Verhalende liedcyclus in drie delen op drie gedichten ‘Aus der Harzreise’ (1824) van Heinrich Heine.

Voor het Trio Amare: Sabine Wüthrich (sopraan), Céleste Zewald (klarinet) en Daniel Kramer (piano).
Geschreven met financiële steun van het trio zelf.

2009b Mein Kind, wir waren Kinder, zwei Kinder klein und froh... 3 min Lied voor (mezzo)sopraan en piano
Tekst: Heinrich (Harry) Heine

Voor Mascha, Thierry en de leden van Winfried

2006d The Lamb & The Tyger 8 min. Kamerkoor SATB

Dit is een bewerking voor gemengd kamerkoor van The Lamb & The Tyger voor vrouwenkoor (1999b), oorspronkelijk geschreven voor Vrouwen Kleinkoor ‘Orpheus’ o.l.v. Albert Wissink, in opdracht van de Ned. Ver. van Mannenkoren.

tekst: William Blake

2004b Sic accensa profatur (Dido’s Complaint) 7' Lied voor sopraan begeleid door viool en piano

Voor prof. dr. Daan den Hengst, in opdracht van de Universiteit van Amsterdam.

Tekst: Vergilius

1999d Tiny Web ad lib. Canon for 4 voices

text: Willem Wander van Nieuwkerk

1999c Utrechtse Heiligenspiegel 60’ (dubbel) gemengd koor, kinderkoor en kamerorkest / strijkkwartet; delen bewerkt voor carillon, koperkwartet en slagwerk
Delen: zie Toelichting

Voor het Monteverdi Kamerkoor, Kathedrale Jeugdkoor, Domkoor in opdracht van Cittá della Musica, première Utrecht, Jacobikerk

Tekst: Andries Govaart

1999b The Lamb & The Tyger 8' Tweeluik voor vrouwenkoor of gemengd (jeugd)koor
1. The Lamb
2. The Tyger

Voor Klein Vrouwenkoor Orpheus o.l.v. Albert Wissink, in opdracht van de Ned. Ver. van Mannenkoren.

tekst: William Blake

1998b O Nederlanden 15’ soli SSATB, blokfluit (ook gamba), cyther (ook slagwerk), slagwerk (ook gamba), 5 blazers (zinc, pommer, cornetto, 2 trombones)
Delen: zie toelichting

Uitgevoerd op de nationale viering van de Vrede van Munster 1998 in de Ridderzaal te Den Haag door Camerata Trajectina en Ensemble Oltremontano.. Geschreven in opdracht van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

tekst: anoniem 17e eeuw

1997 The Vision 15’ koor en orkest (ook reductie voor piano)

Voor Toonkunstkoor Utrecht, o.l.v. Jos Vermunt, première Muziekcentrum Vredenburg Utrecht

Tekst: William Blake

1995d Iocundemur socii 4' koor SATB

Voor het Nederlands Internationaal Koren Festival Arnhem 1995
Tekst: Middeleeuws anon. (Carmina Burana)

1995b The Lamb & The Tyger 8' tweeluik voor (mezzo)sopraan en jazzorkest

Première VPRO-Radio/IJsbreker, Amsterdam, door Hilversum Conservatorium Big Band o.l.v. Erik van Lier, zang: Christa Lips

Tekst: William Blake

1995a Hymnen 15' koor SATB

Voor Kerkkoor St. Caecilia, Houten, o.l.v. Evert Wachter, in opdracht van de Nederlandse Gregoriusvereniging.
Tekst: 5 Latijnse liturgische teksten.

1994b Dag, Nacht! (Engelse versie: Bye Day, Bye Night) 15' kinderkoor en piano (of klein orkest)

Voor Kinderkoor De Kickers, Première Purmerend, opdracht Educatieve Dienst van de Provincie Noord-Holland

Tekst: Mariëlle van Kilsdonk

1992d Do not go gentle into that good night 4’ mannenkoor 2-4st ad lib