Muziek alle werken

Laatste update: 10-11-2017

Muziek > Kalenda Maya (2003a)

Kalenda Maya

Strijkkwartet

1. Pavane
  2. Estampida

Duur: 10’

Voor het Giocondo Kwartet in opdracht van Coosje Wijzenbeek, première: Kopenhagen 2003, Nederlandse Ambassade

“…een prachtige mix van niet-Westerse cultuur en hedendaagse westerse muziek, maar toch in een toegankelijk idioom. Hartstikke goed stuk!”
(Pianist Ralph van Raat over Kalenda Maya)

Vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek vroeg mij voor haar leerlingen een kort kwartetstuk in twee delen, langzaam-snel. Zo ontstond meteen de conventionele vorm ‘langzame statige dans – snelle springdans’, die ik opvatte als Pavane–Estampida. Het werd een divertimento-achtig lentestuk, spiritueel, erotisch, maar ook ironisch, op melodieën die allemaal te maken hebben met de maand mei en de lente, en die in het stuk allengs tot voller bloei komen. Hoofdthema is de hemelse Maria-hymne Ave Maris Stella, waarvan de melodie in de tango-achtige Pavane al een beetje herkenbaar is.

De beide delen hebben elk afzonderlijke, wereldse thema’s, deel één: Ecco la Primavera (Kijk, de lente komt) van de 13e-eeuwse componist Francesco Landini, en deel twee: Kalenda Maya (De maand mei) van de troubadour Raimbaut de Vaqueiras (11e eeuw).

In de Pavane nemen fragmenten van Landini’s melodie de vorm aan van een korte reeks exotische dansen, die uiteindelijk leiden tot de hele melodie zelf.

Deel 2, Estampida, varieert op twee thema’s: de estampie Kalenda Maya, die het meest herkenbaar is, en tot slot de Maria-hymne, die zich pas op het allerlaatst op een dansritme blootgeeft.

Kalenda Maya werd geschreven in 2003. Het wordt hier gespeeld door Noa Eyl en Mei-Li Nieuwland (viool), Mei-Ing Nieuwland (altviool) en Mascha van Nieuwkerk (cello).

Partituurvoorbeelden

Klik op een afbeelding voor een grote versie.