Muziek alle werken

Duur: 2'30

Première : Münster, door La Fontegara Amsterdam
Te krijgen bij Broekmans & van Poppel, Amsterdam

Kadanza ontstond in 1987, als vrolijke slotmuziek van een sprookjesachtige dansvoorstelling voor kinderen, Helden (van choreografe Katelijne Vanduffel). Het is gefantaseerde volksmuziek uit een land van de verbeelding. Je hoort kinderen dansen, een oude tovenaar danst even mee. Samen met La Fontegara Amsterdam heb ik het stukje (oorspronkelijk gespeeld op een Yamaha DX7) omgewerkt voor drie blokfluiten. Het is inmiddels door tientallen groepen gespeeld en werd tot nu toe opgenomen door La Fontegara Amsterdam, Trio Dreiklang Berlin, Mors, Eling en Schubert, Trio Scarabee en in 2012 door het Flanders Recorder Quartet (‘Vier op’n Rij’).

Een paar reacties in de pers:

…Kadanza by contemporary Dutch composer W. Wander van Nieuwkerk sounds as though it could have been written for Laurie Anderson’s electronic violin.

Die Flöten schienen plötzlich zu singen - menschliche und instrumentale Stimmen gingen ineinander über.

Trio Wood’N Flutes maakte deze video, en nam het op voor hun label, Kadanza Classics.
De opname hier onderaan is de allereerste, gemaakt door het onverbeterlijke La Fontegara Amsterdam.

Wie het echt niet kan laten moet ook de MIDI-versies op het web eens beluisteren:
Waar zou zoiets voor zijn?

Absoluut hoogtepunt van moderniteit is dat het stukje ook als ringtone te downloaden schijnt te zijn!

Een nogal woeste versie is van aXolot, drie dames die heel hard op Hele Grote Fluiten blazen:

Deze dames maken ook een aanstekelijke variant in VIRUS: